Zaandam – Mahoniehout – De Zaanse Helden

Stebru en Impact Vastgoed hebben in oktober 2017 de krachten gebundeld en de Vrodest locatie in Zaandam aangekocht. Met het tot ontwikkeling brengen van deze prachtige locatie dragen de nieuwe partners bij aan de ambitie en doelstellingen van de gemeente Zaanstad. Met het project De Zaanse Helden aan het Mahoniehout worden er ongeveer 600 nieuwbouwappartementen ontwikkeld op een twee laagse parkeergarage. Op het parkeerdek tussen de woontorens wordt een daktuin aangelegd, waarvan het daklandschap wat ontstaat zal aansluiten op het huidig groene molenpark.

Deze duurzame ontwikkeling heeft een EPC van maximaal 0,2. De woningen zijn gasloos en voorziek van een duurzaam WKO-systeem. Op de daken van de appartementengebouwen komen zonnepanelen. De gevels, daken en vlieren worden hoogwaardig geïsoleerd. Het project De Zaanse Helden is binnen de gemeente Zaanstad een top 16 project en maakt onderdeel uit van de Zaanse Prioriteitenlijst Woningbouw.

De Zaanse Helden zal een gedifferentieerd woningbouwprogramma bieden van ongeveer 600 woningen. Het plan biedt een divers programma van huur- en koopwoningen variërend van circa 45 tot 100m². Er is in mei 2018 met Altera Vastgoed een koop- en realisatieovereenkomst gesloten voor de afname van 228 huurappartementen verdeeld over 3 gebouwen. Door de verschillende groottes aan woningen zullen zowel gezinnen, senioren, starters als doorstromers een kans krijgen op de Zaanse woningmarkt. Hiermee draagt De Zaanse Helden zowel maatschappelijk als op het gebied van duurzaamheid bij aan de doelstellingen van de gemeente Zaandam en Altera met één van de meeste duurzame woningfondsen van Nederland. Tevens worden er meer dan 160 sociale huurwoningen verdeelt over twee woontorens.

De Zaanse Helden is op loopafstand van het trein- en busstation Zaandam met directe verbindingen naar Amsterdam CS (slechts 15 minuten). De locatie is daarmee ook interessant voor woningzoekenden binnen de regio Groot-Amsterdam.

Verantwoordelijk voor het stedenbouwkundige plan en de architectonische uitwerking van de 9 woontorens van De Zaanse Helden is Havermans Hielkema Architecten uit Breda. In het ontwerpteam heeft de architect in samenwerking met Nelissen ingenieurs uit Eindhoven voor advies in de installaties, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid en constructeur Zonneveld ingenieurs uit Rotterdam het plan nu bijna tot een definitief ontwerp uitgewerkt. Het ontwerp van de daktuin en het landschap ligt in handen van Lola Landscape Architects en Delta Vormgroep.

Naar verwachting zal in april 2019 de vergunning aanvraag voor het totaalplan worden ingediend.